Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

UWV ziet hennepkwekerij als zelfstandige arbeid en vordert WIA-uitkering terug
UWV ziet hennepkwekerij als zelfstandige arbeid en vordert WIA-uitkering terug

Een hennepkwekerij met 362 hennepplantjes in huis hebben terwijl je een WIA-uitkering onvangt is niet echt handig. Dat hoef ik je vast niet uit te leggen. Een klant van het UWV heeft dit onlangs ondervonden. Hij krijgt op 25 juni 2018 te maken met de ontmanteling van een hennepkwekerij die in zijn huis gevestigd is. Hiervoor wordt hij niet alleen strafrechtelijk vervolgd, het UWV vordert de verstrekte WIA-uitkering over de periode 1 oktober 2017 tot en met 30 juni 2018 terug. Volgens het UWV heeft de man sinds 25 oktober 2017 als zelfstandige gewerkt en hierover geen inlichtingen verstrekt.

De man maakt bezwaar tegen dit besluit en stelt dat hij geen werkzaamheden als zelfstandige heeft verricht in de hennepkwekerij. Het mag niet baten, hij haalt bakzeil.

Zelfstandige arbeid

Het UWV ziet de hennepkwekerij namelijk als zelfstandige arbeid en stelt de uitkering van de uitkeringsgerechtigde opnieuw vast om deze vervolgens terug te vorderen. Het UWV beroept zich hiervoor op het standpunt dat de werkzaamheden van de klant als zelfstandige arbeid zijn te kwalificeren omdat het gaat om activiteiten die zijn aan te merken als arbeid die in het economisch verkeer wordt verricht en waarmee het verkrijgen van enig geldelijk voordeel wordt beoogd of volgens de in het maatschappelijk verkeer geldende normen redelijkerwijs kan worden verwacht.

Terugvorderingsperiode

Dat de uitkeringsgerechtigde een bedrag aan het UWV terug moet betalen is duidelijk. Het probleem zit hem wel in de door UWV vastgestelde periode van 1 oktober 2017 tot en met 30 juni 2018. Er zijn namelijk verschillende inzichten over de periode waarin de hennepkwekerij actief was. Zo heeft de Officier van Justitie de periode vanaf 1 februari 2018 tenlastegelegd, terwijl de meldingsrapportage van de politie uitgaat van 1 november 2017 tot 25 juni 2018.

Uiteindelijk komt de rechtbank na wikken en wegen tot de conclusie dat de ingangsdatum van de werkzaamheden 4 december 2017 was.

Oordeel rechter

De rechter oordeelt dat het UWV daarom een nieuwe berekening voor de terugvordering moet maken, uitgaande van deze startdatum. De uitkeringsgerechtigde heeft dus een beetje mazzel, de periode waarover de terugvordering gaat wordt op grond van de rechterlijke uitspraak korter. Ook moet het UWV hem €1050 betalen als tegemoetkoming in de proceskosten, zijn beroep slaagt namelijk.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2020:3030

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…