Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Reële re-integratie­mogelijkheden? Dan geen recht op transitievergoeding!
Reële re-integratie­mogelijkheden? Dan geen recht op transitievergoeding!

Langdurig zieke werknemers die na 104 weken ziekte een WIA-uitkering ontvangen kunnen op grond van deze uitspraak van de Hoge Raad hun werkgever dwingen om hun dienstverband te beëindigen. Hierdoor kunnen zij aanspraak maken op een transitievergoeding. De hoogste rechtbank van Nederland wil werknemers hiermee de mogelijkheid geven om niet ongewild in een slapend dienstverband te blijven en daardoor een transitievergoeding mis te lopen.

Bovenstaande is echter anders als een werknemer, na door het UWV gekeurd te zijn, minder dan 35% arbeidsongeschikt is en nog reële re-integratiemogelijkheden blijkt te hebben. In dat geval kan een zieke werknemer zich niet beroepen op de uitspraak van de Hoge Raad en hoeft de werkgever niet akkoord te gaan met het ontslag. Dat bleek onlangs uit een lastige zaak die speelde bij Rechtbank Noord-Holland.

Re-integratiemogelijkheden

Een sales & marketing manager valt eind 2016 als gevolg van teruggekeerde kanker uit. De bedrijfsarts oordeelt een klein jaar later dat de werknemer weer kan re-integreren met twee keer twee uur per week. De man acht zichzelf hier ook toe in staat. Echter: de zieke medewerker stuurt tegelijk ook aan op ontslag met wederzijds goedvinden, maar de werkgever wil daar gezien de medische situatie niet in meegaan. Een verstandig besluit van deze werkgever, gezien de juridische gevolgen die dit met zich meebrengt.

In mei 2019 wordt de werknemer door een verzekeringsarts van het UWV gezien. Die stelt dat er re-integratiemogelijkheden zijn en dat er slechts beperkingen zijn in de belastbaarheid ten aanzien van auto rijden en werken op potentieel gevaarlijke plekken. Verder staat in het rapport dat de werknemer zichzelf weer volledig geschikt acht voor het eigen werk.

33,04% arbeidsongeschikt

Een week later stuurt de werknemer een brief naar zijn werkgever en geeft aan zijn werk niet te kunnen hervatten in verband met een arbeidsconflict. De man heeft tijdens deze periode overigens een WIA-WGA uitkering. Het UWV oordeelt in mei 2019 dat de man 33,04% arbeidsongeschikt is en ongeschikt is voor zijn eigen functie omdat de verzekeringsarts een beperking op auto rijden heeft gegeven. Hij wordt wel geschikt geacht voor ander werk. Terugkeer bij zijn werkgever wordt door hem onmogelijk geacht en het treffen van een minnelijke regeling levert niets op. Het UWV laat de werkgever ergens in februari van dit jaar weten dat de man per februari 2020 een nieuwe baan heeft.

Rechtbank

In deze zaak verzoekt de werknemer de arbeidsovereenkomst te ontbinden zonder inachtneming van een opzegtermijn en met veroordeling tot betaling van o.a. achterstallig salaris, een transitievergoeding en een billijke vergoeding. Hij stelt dat er per 19 oktober 2019 sprake is van een slapend dienstverband.

Volgens de werkgever is er niet voldaan aan de criteria die de Hoge Raad met betrekking tot een slapend dienstverband heeft geformuleerd. Ook stelt de werkgever dat aan het ontbindingsverzoek van de man ten grondslag ligt dat hij niet meer in hun bedrijf wil werken en een nieuwe baan heeft, en niet dat sprake is van meer dan 104 weken arbeidsongeschiktheid.

Oordeel

De kantonrechter besluit de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De situatie is namelijk onwerkbaar geworden. Wel wijst de kantonrechter het verzoek om de transitievergoeding af. Hij stelt dat er niet is voldaan aan de criteria van de Hoge Raad. Daar komt bij dat naar aanleiding van een herkeuring in mei 2019 is geoordeeld dat de man nog voor 33,04% arbeidsongeschikt was. Aan de vereisten van artikel 7:669 lid 1 en 3, aanhef en onder b, BW voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid is dus niet voldaan. Ook had de werkgever een gerechtvaardigd belang bij de instandhouding van de arbeidsovereenkomst. Tot het gesprek in augustus 2019 kon immers ook niet worden gezegd dat er geen reële re-integratiemogelijkheden voor de man bestonden. Hierdoor ontstaat er geen recht op een transitievergoeding.

De rechtbank wijst ook de billijke vergoeding af. Hij heeft het verwijtbaar handelen van zijn werkgever niet onderbouwd met stukken en het daarmee onvoldoende aannemelijk gemaakt.

Check

Verzoekt een langdurig zieke werknemer zijn werkgever tot het ontbinden van de arbeidsovereenkomst? Dan is het verstandig om te onderzoeken of deze werknemer reële re-integratiemogelijkheden heeft. Voor het toekennen van een transitievergoeding is het ontbreken van uitzicht op re-integratiemogelijkheden namelijk een harde eis.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2020:2440

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…