Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

(c) Rijksoverheid
Koolmees wil geldigheidsduur functies in CBBS met één jaar verlengen vanwege COVID19
(c) Rijksoverheid
Koolmees wil geldigheidsduur functies in CBBS met één jaar verlengen vanwege COVID19

Minister Wouter Koolmees (D66) heeft de Eerste en Tweede Kamer een ontwerpbesluit toegestuurd die betrekking heeft op het tijdelijk aanpassen van het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten. Inzet: het verlengen van de geldigheidsduur van functies in CBBS, een systeem dat arbeidsdeskundigen van het UWV o.a. gebruiken voor het duiden van passende functies bij een WIA-aanvraag of Eerstejaars Ziektewet-beoordeling en het bepalen van het arbeidsongeschiktheidspercentage.

Actualiseren CBBS

Een functie in CBBS heeft normaal gesproken een geldigheidsduur van twee jaar. Tussentijds bezoeken arbeidsdeskundig analisten van het UWV werkgevers in het hele land om functies te herbeoordelen en daarmee het functiebestand actueel te houden. Het actualiseren van CBBS is belangrijk omdat de schatting van de arbeidsongeschiktheid moet plaatsvinden op basis van reële functies en echt voorkomende arbeidsplaatsen.

COVID-19

Vanwege de COVID-19-omstandigheden is het voor het UWV niet of beperkt mogelijk om CBBS te actualiseren omdat het lastig is om bedrijven te bezoeken. Gebleken is dat er geen andere methoden zijn om zorgvuldige herbeoordelingen van functies uit te voeren. Dit brengt met zich mee dat er per 23 juli functies komen te vervallen. Met het ontwerpbesluit wil Koolmees dit voorkomen.

Gevolgen

Volgens de brief van Koolmees aan de Eerste en Tweede Kamer zorgt het vervallen van functies ervoor dat de realiteitswaarde van de arbeidsongeschiktheidsvaststelling in het geding komt. Met het wegvallen van functies is het namelijk mogelijk dat er minder functies kunnen worden geduid waardoor er onterecht een hogere arbeidsongeschiktheid moet worden vastgesteld. Dit is onnodig en onwenselijk. Om dit te voorkomen wil minister Koolmees de geldigheidsduur van functies in het CBBS-bestand verlengen tot 21 juli 2021. Hierdoor hoeven er geen functies te vervallen en kunnen ze alsnog door arbeidsdeskundigen geduid worden.

Update

Vanwege de COVID19 omstandigheden mogen functies in CBBS tot juli 2021 maximaal drie jaar oud zijn. Hiervoor is artikel 9a van het Schattingsbesluit aangepast.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…