Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Alles wat je moet weten over re-integratie eerste spoor en tweede spoor
Alles wat je moet weten over re-integratie eerste spoor en tweede spoor

Wie zich ziek meldt bij zijn of haar werkgever krijgt te maken met de Wet verbetering poortwachter. In deze wet (eigenlijk een verzameling van wetten en regels) staan de verplichtingen die werkgevers en zieke werknemers hebben met betrekking tot re-integratie. Gaat het ziekteverzuim langer duren omdat er meer aan de hand is, dan krijgt een werknemer te maken met re-integratie eerste spoor en mogelijk ook met het tweede spoor. In deze blog leg ik uit wat dit is en hoe dit werkt.

Re-integratie

Ziek zijn betekent niet automatisch dat iemand niet meer kan werken. Veel mensen zijn dan ook gedeeltelijk arbeidsongeschikt. In Nederland is het zo geregeld dat uitsluitend een bedrijfsarts bepaalt welke mogelijkheden een werknemer met betrekking tot arbeid (nog) heeft. Als de bedrijfsarts heeft beoordeeld welke arbeidsmogelijkheden een werknemer (nog) heeft dan is hij/zij verplicht om te re-integreren. De werkgever is op zijn beurt weer verplicht om dit mogelijk te maken. De plannen voor de re-integratie moeten worden vastgelegd in een Plan van Aanpak en regelmatig (elke zes weken) worden geëvalueerd.

Het is voor zowel werkgevers als werknemers belangrijk om zich te houden aan de eisen die de Wet verbetering poortwachter aan de re-integratie stelt. Zomaar wat aanrommelen kan namelijk leiden tot problemen of een forse financiële sanctie van UWV.

Werkgevers: ook al besteed je de re-integratie uit aan een externe partij, jij bent en blijft verantwoordelijk en aansprakelijk. Blijf dus tot het einde betrokken bij het re-integratietraject en weet wat er speelt.

Eerste spoor

Als een bedrijfsarts heeft bepaald dat er mogelijkheden zijn om te werken dan wordt er in eerste instantie ingezet op re-integratie eerste spoor. In deze fase draait het bij voorkeur om terugkeer in het eigen werk, ook wel de bedongen arbeid genoemd. Soms kan men wel aan het werk in de eigen functie maar moeten er aanpassingen worden gedaan met betrekking tot de werktijden, de fysieke werkplek, klantcontact etc. Werkgevers zijn verplicht om datgene te doen waardoor er zo goed mogelijk gere-integreerd kan worden. Als het niet mogelijk is om te re-integreren in het eigen werk (eventueel met aanpassingen) moet er worden uitgeweken naar andere geschikte functies binnen de organisatie. Bij voorkeur zijn dit functies met een loonwaarde die zo dicht mogelijk tegen het oorspronkelijke loon ligt. Een arbeidsdeskundige kan hier advies over uitbrengen.

Kortom, het doel is:

 • Terugkeer in eigen werk, anders…
 • Terugkeer in eigen werk met aanpassingen, anders…
 • Terugkeer in passend werk met een zo hoog mogelijke loonwaarde.

Soms wordt re-integratie in het eigen werk spoor nul genoemd en re-integratie in aangepast werk spoor één.

Tweede spoor

Is re-integreren in spoor 1 niet (meer) mogelijk en wordt verwacht dat dit zo blijft? Dan moet worden uitgeweken naar re-integratie in het tweede spoor. Het opstarten van een tweede spoor traject is onder deze omstandigheden verplicht op grond van artikel 7:658a BW. Tijdig overleg met een casemanager, arbeidsdeskundige of bedrijfsarts hierover is aan te bevelen. Re-integratie tweede spoor betekent dat de pijlen niet meer op de eigen organisatie zijn gericht maar op het vinden van passend werk buiten de huidige werkgever. Een tweede spoor traject moet uiterlijk zes weken na de 52e ziekteweek worden opgestart.

Re-integreren in spoor twee is onder bepaalde omstandigheden dus verplicht en niet vrijblijvend. Zo zal UWV bij een eventuele WIA-aanvraag de re-integratie beoordelen. Is het oordeel van UWV negatief? Dan legt hij een loonsanctie op aan de werkgever. Dit komt helaas met enige regelmaat voor en kan met de juiste kennis en het juiste handelen voorkomen worden.

Voor zieke werknemers is re-integreren in spoor twee vaak een heftige gebeurtenis die gepaard gaat met onzekerheid en angst en soms ook met woede. Geregeld leidt het opstarten van een spoor twee traject tot heftige discussies of conflicten. Goede uitleg, duidelijkheid, begrip en goede afspraken kunnen dit soort problemen voorkomen. Gelukkig zie ik in de praktijk dat veel casemanagers en arbeidsdeskundigen zieke werknemers voorzien van belangrijke informatie en hen goed voorbereiden op wat gaat komen.

Gratis whitepaper

Wil je meer weten over re-integratie tweede spoor? Ga dan naar mijn downloadspagina voor een gratis whitepaper waarin ik meer uitleg geef en belangrijke informatie deel. De whitepaper is nuttig voor zowel werknemers als werkgevers.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…