Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Rabobank biedt mensen met een arbeidsbeperking werkplekken met jobcoach en jobbuddy
Rabobank biedt mensen met een arbeidsbeperking werkplekken met jobcoach en jobbuddy

Onder de werktitel Rabo Inclusief biedt de Rabobank mensen met een arbeidsbeperking, waaronder mensen met psychische problemen, een werkplek. De coöperatieve bank wil jaarlijks zo’n 50 collega’s met een extra uitdaging laten instromen en professioneel begeleiden. Rabo Inclusief (onderdeel van de HR-afdeling Diversity & Inclusion) fungeert als aanjager voor de instroom en retentie van collega’s met een arbeidsbeperking. Één van de doelen is om op alle niveaus meer mensen met een beperking aan het werk te kunnen helpen (en te behouden).

Jobcoach en jobbuddy

De Rabobank biedt niet alleen werkplekken maar investeert ook in deze werknemers door ze een jobcoach en jobbuddy (Harrie) aan te bieden. Hiervoor wordt samengewerkt met Brainnet. Ook krijgt de nieuwe collega met een arbeidsbeperking een eigen buddy op de werkvloer. Deze buddy is het eerste aanspreekpunt op het werk en is meestal een directe collega. Rabobank stelt ‘performen naar vermogen’ centraal te stellen binnen het project en te kijken naar het talent. Het bedrijf en de managers houden rekening met de omstandigheden van de medewerker, die worden doorvertaald in HR beleid. Hierbij valt te denken aan tijdelijke uitval als gevolg van een psychose, communicatie bij autisme of prikkelgevoeligheid bij ADHD.

Nederland telt zo’n 1,7 miljoen mensen met een arbeidsbeperking die moeilijk aan het werk kunnen komen. Rabobank richt zich op de ‘brede’ doelgroep (iedereen met een vastgestelde arbeidsbeperking en dus niet sec op mensen uit het doelgroepenregister/de participatiewet) waarbij gekeken wordt naar talent.

Workshops en bias-trainingen

In een vertrouwelijke en veilige setting wordt er in de vorm van trainingen of workshops aandacht besteed aan thema’s als sociale weerbaarheid en energiebalans. Hier kunnen werknemers met een arbeidsbeperking aan deelnemen. Ook worden er ‘bias’-trainingen voor managers en collega’s èn sessies met ervaringsdeskundigen georganiseerd om te ervaren hoe het is om te leven en te werken met een beperking. Daarnaast kent de Rabobank “RAP (Rabobank ArbeidsParticipatie) aan de slag”, een medewerkersnetwerk voor en georganiseerd door Rabobank-medewerkers met een arbeidsbeperking.

Ik vind dit een mooie insteek van de Rabobank en hoop dat veel werkgevers dit zullen overnemen. We moeten af van de beeldvorming rondom een arbeidsbeperking. Die zegt namelijk niets over iemands talent, kennis/kunde en drive en kan ons allemaal overkomen. De Rabobank benut net als veel andere werkgevers de potentie van deze mensen en biedt hen perspectief.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…