Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Man vindt Wet WIA discriminerend voor lager opgeleiden en doet tevergeefs beroep op IVBPR in rechtszaak
Man vindt Wet WIA discriminerend voor lager opgeleiden en doet tevergeefs beroep op IVBPR in rechtszaak

Een man die de Wet WIA discriminerend vindt voor mensen met een lage opleiding en dito inkomen heeft tevergeefs een beroep gedaan op artikel 26 van het IVBPR (Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten) tijdens een bodemzaak bij de rechtbank in Limburg.

Na bijna 2 jaar arbeidsongeschikt te zijn vraagt de man eind 2018 een WIA-uitkering aan bij het UWV. Deze wordt afgewezen vanwege een arbeidsongeschiktheidspercentage van 13,64%. Om in aanmerking te komen voor een WIA-uitkering moet er minimaal sprake zijn van 35% arbeidsongeschiktheid. De man is het hier niet mee eens en gaat na een bezwaarprocedure bij het UWV in beroep bij de rechtbank. Hij stelt dat in het bestreden besluit niet is ingegaan op het feit dat hij vindt dat het oordeel van het UWV in strijd is met artikel 26 van het IVBPR. Hij stelt dat de Wet WIA en de daarop gebaseerde regels discriminerend zijn omdat mensen met een lage opleiding en een laag inkomen anders worden behandeld dan mensen met een hoger inkomen die hoger opgeleid zijn. De rechtbank gaat hier niet in mee door te stellen dat de criteria en regels voor het toekennen van een WIA-uitkering gelden voor alle verzekerde werknemers.

Artikel 26 draait om het het gelijkheidsbeginsel. Iedere burger heeft (wettelijk) gelijke rechten en recht op een gelijke behandeling in gelijke gevallen. In dit verband verbiedt de wet discriminatie van welke aard ook en garandeert zij een ieder gelijke en doelmatige bescherming tegen discriminatie op welke grond ook, zoals ras, huidskleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.

Daarnaast kon de man niet beargumenteren waarom het oordeel van het UWV niet zou kloppen waardoor de rechtbank geen aanleiding ziet om deze onjuist te achten. Het UWV heeft dus niet discriminerend gehandeld bij het beoordelen van de aanvraag. De beoordeling van de mate van arbeids(on)geschiktheid is dan ook niet in strijd met artikel 26 van het IVBPR.

Uitspraak: ECLI:NL:RBLIM:2020:1915

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…