Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

IPS: succesvolle arbeidstoeleiding voor mensen met een ernstige psychische aandoening
IPS: succesvolle arbeidstoeleiding voor mensen met een ernstige psychische aandoening

In Nederland hebben zo’n 240.000 mensen een ernstige psychische aandoening (EPA) zoals schizofrenie, een bipolaire of depressieve stoornis of last van psychoses of extreme angstgevoelens. Het overgrote deel van hen heeft als gevolg van deze omstandigheden geen werk. Het is voor deze mensen vaak enorm moeilijk om aan het werk te raken, mede vanwege stigma’s bij werkgevers die o.a. denken dat deze mensen als werknemer onvoorspelbaar of zelfs gevaarlijk kunnen zijn (Engelen et al., 2016). Ook speelt een laag zelfbeeld of een gebrek aan de juiste support mee. Feit is dat deze mensen dan ook gerichtere ondersteuning nodig hebben bij het vinden en vooral behouden van werk. Ondersteuning die reguliere re-integratiebedrijven niet kunnen bieden. Voor deze groep kan IPS een uitkomst zijn. Onderzoek laat zien dat met IPS meer mensen met een ernstige psychische aandoening aan het werk komen en blijven.

Individuele steun en plaatsing

Wat is IPS nu precies? IPS staat voor individuele steun en plaatsing, het is een effectieve methode om mensen met ernstige psychische aandoeningen te begeleiden naar werk. Ook staat het behouden van werk centraal. IPS trajecten worden uitgevoerd door speciaal opgeleide jobcoaches. Het mooie van IPS is dat de begeleiding naar werk is geïntegreerd met de behandeling. Zo is de trajectbegeleider lid van een ambulant ggz-team (FACT-team). Kortom, een een IPS-traject bestaat uit een mix van zorg, re-integratie- en jobcoachactiviteiten.

Waren er in 2014 nog maar vijf ggz-instellingen die IPS aanboden, in 2018 is dit aantal gegroeid tot 31 instellingen.

IPS-trajectbegeleiders helpen deelnemers aan goede, begrijpelijke informatie over de gevolgen van betaald werk voor inkomen, uitkering of toeslagen.

First place, then train

Het idee achter IPS is dat ieder persoon met EPA kan deelnemen aan een traject, vervolgens wordt geplaatst in een passende of gewenste functie en vanuit deze rol verder getraind wordt. Het IPS-traject is gebaseerd op het first place, then train principe waarbij voorkeuren, kwaliteiten en interesse van de deelnemer centraal staan en niet wat hulpverleners of behandelaren haalbaar achten. De intensieve en duurzame begeleiding op de werkplek valt samen met het ondersteunen van de werkgever. De trajectbegeleider is op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen die betrekking hebben op inkomen, uitkering of toeslagen en kan je hierin ondersteunen.

Doelgroep en financiering

IPS is beschikbaar voor iedereen met een ernstige psychische aandoening. Een belangrijke voorwaarde is dat je onder behandeling bent van een psycholoog/psychiater bij een ggz-instelling en/of begeleid wordt vanuit bijvoorbeld een FACT-team. Een IPS traject wordt in principe na goedkeuring betaald door de gemeente of het UWV. In totaal heeft het UWV een bedrag van 20 miljoen euro beschikbaar voor het uitvoeren van deze trajecten.

Het is de bedoeling dat IPS in een later stadium ook beschikbaar wordt voor mensen met minder ernstige problematiek. Wanneer dit gaat gebeuren en welke voorwaarden er gelden is op dit moment niet bekend.

Interesse?

Heb je interesse in een IPS-traject? Bespreek dit dan met je behandelaar of sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Mogelijk vindt hij of zij het een goed plan en kun je een kennismakingsgesprek krijgen met een IPS-trajectbegeleider om uit te vinden of het iets voor je is. Vergeet niet om dit idee ook te bespreken met het UWV of de gemeente in verband met de financiering.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…