Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Reclamebureau negeert advies bedrijfsarts en moet billijke vergoeding betalen
Reclamebureau negeert advies bedrijfsarts en moet billijke vergoeding betalen

De rechtbank in Den Haag heeft een werkgever in de reclamewereld veroordeeld tot het betalen van een billijke vergoeding omdat de werkgever tegen het advies van de bedrijfsarts meerdere malen contact opnam met een zieke werknemer. De rechter achtte het gedrag van de werkgever daarom ernstig verwijtbaar. Naar het oordeel van de kantonrechter is van ernstige verwijtbaarheid aan de zijde van werknemer geen sprake.

De werknemer meldt zich eind juli 2019 ziek. Via Whatsapp laat ze weten het “niet meer te trekken”, kort daarvoor is haar zoon in het ziekenhuis opgenomen. De bedrijfsarts stelt enkele weken later vast dat er sprake is van een medische omstandigheid die het verzuim legitimeert en dat de werknemer een radiostilte van zes weken nodig heeft. Tijdens het verzuim ontdekt de werkgever onregelmatigheden in de kas en wordt de vrouw ervan verdacht hier een rol in te spelen. De vrouw wordt vervolgens geschorst en ontvangt – tijdens de geadviseerde radiostilte – een brief met een uitnodiging voor een gesprek over de kassituatie. Enkele dagen later ontvangt de werknemer een bericht waarin word aangegeven dat het bedrijf de arbeidsovereenkomst wil laten beëindigen. De reden die hiervoor gegeven wordt is het ernstig verwijtbaar handelen van de vrouw en een verstoring van de arbeidsrelatie.

De zaak komt vervolgens voor de rechter. Het bewijs voor de beschuldigingen krijgt de werkgever echter niet rond. Wat ook niet meehelpt is dat de werkgever de door de bedrijfsarts opgedragen radiostilte drie keer verstoort. Daarom rest in deze procedure alleen nog de verstoorde arbeidsverhouding als ontslaggrond. Beide partijen zijn het er over eens dat er een verstoorde arbeidsverhouding is ontstaan. De arbeidsovereenkomst wordt daarom ontbonden en de werkgever moet naast een transitievergoeding een billijke vergoeding betalen van €3500 netto wegens ernstig verwijtbaar handelen. Het bedrag baseert de rechter op de algemeen gangbare normen die het gevolg zijn van het New Hairstyle arrest.

Uitspraak: ECLI:NL:RBDHA:2019:12386

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…