Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Echtpaar moet twee ton bijstand terugbetalen na handel op marktplaats
Echtpaar moet twee ton bijstand terugbetalen na handel op marktplaats

Een echtpaar uit Tilburg die inkomsten uit handel op Marktplaats verzweeg voor de sociale dienst moet de gemeente ruim twee ton aan bijstand terugbetalen. Dit heeft de rechter onlangs bepaald. De gemeente Tilburg kwam in 2018 achter de activiteiten van het echtpaar en vroeg gegevens op bij Marktplaats. Daaruit bleek dat het stel behoorlijk veel advertenties online heeft gezet en van alles te koop aanbood, waaronder televisies, dames- en herenkleding, koelkasten en aanhangers.

De gemeente heeft vervolgens de uitkering stopgezet en vordert de bijstandsuitkering die tussen 2007 en 2018 is verstrekt terug. Volgens de gemeente Tilburg is er met de 2151 advertenties, die vanaf 29 maart 2006 via accounts van het stel op Marktplaats zijn geplaatst, geen sprake van incidentele verkoop van goederen, maar van op geld waardeerbare activiteiten.

Het echtpaar stapt als gevolg hiervan naar de rechter. Zij vinden dat er een vertekend beeld is van de handel omdat advertenties soms dubbel werden geplaatst en ook andere leden van de familie het account gebruikten. Zij stellen daarom dat de inkomsten beperkter waren en dat het terug te vorderen bedrag dus ook lager zou moeten uitvallen. Ook zouden ze niet geweten hebben dat ze hun activiteiten op marktplaats hadden moeten melden. Ze waren naar eigen zeggen niet op de hoogte van de inlichtingenplicht die geldt (artikel 17 Participatiewet).

De gemeente heeft aan de intrekking en terugvordering ten grondslag gelegd dat het koppel hun inlichtingenplicht heeft geschonden doordat zij de activiteiten die via hun accounts op Marktplaats hebben plaatsgevonden niet aan de sociale dienst heeft gemeld. De rechter gaat hier in mee. Mede door het ontbreken van een deugdelijke administratie heeft de rechter besloten dat het echtpaar de twee ton moet terugbetalen. Dat ze ook anderen gebruik lieten maken van hun accounts komt voor hun eigen risico.

Uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2019:5344

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…