Een autobedrijf met vestigingen in Gouda, Nieuwkoop en Uithoorn heeft een sollicitant gediscrimineerd op grond van zijn politieke gezindheid. Dit is het oordeel van het College Voor de Rechten van de Mens.
De man was na een sollicitatieprocedure door de aftersales manager van het bedrijf aangenomen. Hij zou gaan werken als chauffeur in het zogenoemde bandenhotel van het bedrijf. Een dag later ontvangt de man een WhatsApp bericht met de boodschap dat hij niet in dienst kan komen. De werkgever had namelijk informatie over de man op internet gevonden waaruit op te maken valt dat de man nationaalsocialistische ideeën heeft. De aftersales manager liet weten dat de directie dit niet wil. De man kon dus niet in zijn nieuwe baan beginnen.
Hierop brengt hij de situatie onder de aandacht van het College. Die overweegt dat de aftersales manager in het telefoongesprek rechtstreeks heeft verwezen naar de politieke gezindheid van de man als reden om hem niet in dienst te nemen, dan wel af te wijzen voor de functie. Het bedrijf heeft hiermee direct onderscheid op grond van politieke gezindheid gemaakt.
Het autobedrijf stelt dat de aftersales manager zelfstandig heeft gehandeld en dat de directie zich niet kon vinden in de inhoud van zijn whatsappbericht. Maar volgens het College is de werkgever verantwoordelijk voor het handelen van haar medewerkers. Het bedrijf heeft dus onjuist gehandeld ten opzichte van de man.
Het bedrijf heeft de man nog wel uitgenodigd voor een gesprek om te onderzoeken of er een oplossing mogelijk was, maar daar is hij niet op ingegaan. De aftersales manager is inmiddels niet meer bij het bedrijf werkzaam.
Een uitspraak van het College is juridisch niet bindend maar rechters volgen het oordeel meestal wel tijdens een procedure.
CvdRvdM: Oordeelnummer 2019-125