Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Dit is wat je moet weten over de wederindienst­tredingsvoorwaarde
Dit is wat je moet weten over de wederindienst­tredingsvoorwaarde

Wanneer een werknemer om bedrijfseconomische is ontslagen dan geldt er voor de werkgever een wederindienst­tredingsvoorwaarde. Dit lastige (en lange) woord betekent niets anders dan dat een werkgever, tot 26 weken na een bedrijfseconomisch ontslag, geen mensen mag aannemen die de werkzaamheden gaan verrichten die voorheen door de ontslagen persoon werden gedaan. De voorwaarde is een wettelijke bepaling, zie artikel 681 en 682 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en artikel 18, 19 en 22 (belangrijk voor payrollers) van de Ontslagregeling. Het hoeft dus niet in de arbeidsovereenkomst of CAO te staan.

Baan aanbieden

Heb je als werkgever onlangs iemand om bedrijfseconomische redenen ontslagen en zijn de omstandigheden toch veranderd waardoor je iemand nodig hebt voor de door de ontslagen persoon uitgevoerde werkzaamheden? Dan dien je deze persoon te benaderen en hem zijn oude baan weer aan te bieden, tegen hetzelfde loon en dezelfde voorwaarden. Dit geldt alleen binnen de 26 weken na het ontslag. Let wel: een uitgekeerde transitievergoeding hoeft niet terugbetaald te worden!

Naleving eisen

Het komt in de praktijk nog weleens voor dat de werkzaamheden na verloop van tijd (maar binnen 26 weken) door een ander worden gedaan. Zolang het door vrijwilligers of door voormalig collega’s wordt gedaan is er niets aan de hand. Worden de werkzaamheden uitgevoerd door iemand die hiervoor is aangenomen? Dan is er mogelijk wel iets aan de hand. In dit geval kan de ontslagen werknemer zich beroepen op de wederindienst­tredingsvoorwaarde. Deze persoon moet dan zo snel mogelijk (uiterlijk binnen twee maanden) naar de kantonrechter stappen en kan twee dingen doen:

 • Een billijke vergoeding eisen
 • Het nietig laten verklaren van de opzegging van het dienstverband

Een jurist/advocaat is voor dit soort zaken niet verplicht maar wel handig!

Wederindienst­tredingsvoorwaarde omzeilen

Sommige werkgevers denken slim te zijn en de wederindiensttredingsvoorwaarde te omzeilen door de werkzaamheden uit te laten voeren door uitzendkrachten of freelancers. Zij zijn immers niet in dienst. Hier denken rechters anders over. Jurisprudentie laat zien dat het erom gaat of de werkzaamheden door partijen worden uitgevoerd die hiervoor zijn aangetrokken. Het maakt niet uit of deze perso(o)n(en) in loondienst zijn of werken als ZZP’er of uitzendkracht. Dit valt op te maken uit onderstaande citaat uit deze uitspraak (ECLI:NL:RBLIM:2016:5225).

“De beschikking van het UWV is gedateerd op 30 november 2015, zodat deze datum als datum van bekendmaking geldt. Uit de zinsnede “door een ander laat verrichten” volgt dat deze voorwaarde ook geldt indien een uitzendkracht of zzp’er wordt ingehuurd voor dezelfde werkzaamheden als de werkzaamheden die voorheen door werknemer werden verricht. Niet vereist is dus dat die ander bij de werkgever in dienst treedt.”

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…