Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Werkvermogen beoordelen met de Work Ability Index
Werkvermogen beoordelen met de Work Ability Index

Een betrouwbaar (en voor zover ik weet het meest gebruikte) instrument om werkvermogen te beoordelen is de Work Ability Index (WAI). Deze in Finland ontwikkelde methode wordt in bijna ieder land gebruikt en is niet alleen betrouwbaar maar ook wetenschappelijk gevalideerd. De WAI wordt onder andere gebruikt door arbeidsdeskundigen maar ook door werkgevers. Zo kan het de arbeidsdeskundige vertellen of iemand lichamelijk en geestelijk in staat is zijn ‘eigen werk’, ook wel maatgevende arbeid, uit te voeren.

Arbeidsdeskundige en HR

De WAI is een (online) vragenlijst die door een werknemer of verzekerde wordt ingevuld en kijkt naast lichamelijke en geestelijke mogelijkheden ook naar normen en waarden, competenties en gezondheid. Het is niet alleen een mooi instrument voor arbeidsdeskundigen maar ook voor HR. Laatstgenoemde krijgt door het inzetten van WAI-vragenlijsten inzicht in de ‘fitheid’ van medewerkers en kan hier op anticiperen door preventieve maatregelen te nemen die duurzame inzetbaarheid vergroten. (Langdurig) verzuim en eventuele instroom naar de WIA kan hierdoor worden voorkomen.

Werkvermogen is de mate waarin een medewerker lichamelijk en geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren, nu en in de nabije toekomst.

Score

Deelnemers die een WAI-vragenlijst invullen kunnen maximaal 49 punten scoren. Er is dan sprake van uitstekend werkvermogen. De aandacht gaat vooral uit/moet vooral uitgaan naar deelnemers die maximaal 36 punten scoren. Bij hen is sprake van matig werkvermogen en bij een score onder de 27 punten zelfs van slecht werkvermogen. Dit gaat meestal gepaard met een hoger verzuim en lagere productiviteit.

WAI bij werkloosheid

Uit onderzoek blijkt dat wanneer een werkzoekende een matig of slecht werkvermogen heeft hij vaak problemen ervaart in zijn fysieke en/of mentale capaciteiten en dat deze knelpunten ook een belemmering vormen om werk te vinden. Ook is aangetoond dat een lage score een verhoogd risico geeft op minder duurzame inzetbaarheid in de toekomst ofwel langdurige uitkeringsafhankelijkheid. Het kan dan belangrijk zijn om voor te sorteren op andersoortige arbeid en de ‘eigen arbeid’ los te laten. Dit kan een beroep doen op de consessiebereidheid van de persoon in kwestie.

Training

Om de Work Ability Index toe te mogen passen bij werknemers of cliënten moet er eerst een verplichte WAI-training worden gevolgd. Deze training duurt één dag en kan gevolgd worden bij de licentiehouder van de WAI, Blik op Werk. De training kan in-company worden verzorgd.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…