Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Nog geen 5% van de werkgevers heeft WIA’er(s) in dienst
Nog geen 5% van de werkgevers heeft WIA’er(s) in dienst

4,6% van de Nederlandse bedrijven had in 2017 één of meer mensen met een WIA-uitkering in dienst. Het ging in 2017 om 16.232 werkgevers. Dit blijkt uit een recent verschenen monitor arbeidsparticipatie van het UWV.

Vooral grotere bedrijven hebben WIA’ers in dienst. Meestal gaat het om mensen die al bij de werkgever werkten voordat hun arbeidsbeperking ontstond. WIA’ers moeten het vooral hebben van het midden- en grootbedrijf. Van de bedrijven tot 10 medewerkers heeft namelijk maar 2% (een) WIA-uitkeringsgerechtigde(n) in dienst. Dit verklaart gelijk het lage cijfer van 4,6%. Het overgrote deel van de Nederlandse werkgevers is klein en heeft minder dan 10 mensen in dienst. 0,6% van de werkgevers heeft vijfhonderd of meer mensen in dienst.

WIA

De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) is in 2005 als vervanging voor de WAO gekomen. Mensen die meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn hebben recht op een WIA-uitkering. Deze arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld door een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV.

Eind 2017 ontvingen 277.000 mensen een WIA-uitkering. 35% van hen had een WIA-IVA status. Dit houdt in dat er sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid. In de volksmond wordt dit meestal afgekeurd genoemd. In 2008 gold dit nog voor 23% van de hele groep.

Arbeidsparticipatie

De arbeidsparticipatie van mensen met een WIA-uitkering is in de afgelopen 10 jaar behoorlijk afgenomen. Dit komt onder andere door het gegeven dat als ze werken ze na verloop van tijd toch hun baan verliezen. Ook geldt dat vergrijzing van het bestand een negatief effect heeft op de arbeidsparticipatie. De instroom van 60-plussers is namelijk bijna drie keer zo groot als bij andere leeftijdscategorieën.

Voor(oor)delen WIA-kandidaat

Veel werkgevers hebben vooroordelen ten opzichte van mensen met een arbeidsbeperking en dat is jammer. De WIA-populatie is divers en omvat ook mensen met een drive, talenten en goede scholing.

De overheid stimuleert werkgevers om WIA’ers aan te nemen zodat zij meer kans hebben op regulier werk en hun bijdrage aan de economie kunnen leveren. Zo kunnen werknemers met een WIA-uitkering terugvallen op de no-riskpolis van het UWV. Werkgevers worden door deze polis bij ziekte financieel ontlast. Daarnaast krijgen werkgevers die een WIA’er in dienst nemen premiekorting en kunnen ze jaarlijks een subsidie – tot €6000 – ontvangen in de vorm van Loonkostenvoordeel.

Rekenhulp subsidie en voordelen

Ben je werkgever? Met deze regelhulp kun je berekenen wat jouw voordeel is als je iemand met een arbeidsbeperking in dienst neemt. Deze tool kun je ook gebruiken als je een arbeidsbeperking hebt en wilt weten wat je een werkgever kunt aanbieden.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…