Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Nawerking en de Ziektewet: zo zit het!
Nawerking en de Ziektewet: zo zit het!

Artikel 46 van de Ziektewet zorgt ervoor dat de laatste werkgever verantwoordelijk kan worden gehouden voor de Ziektewetuitkering van een ex-werknemer. Dit noemen we nawerking. In deze blog geef ik uitleg.

Hoe zit het?

Er is sprake van nawerking als een voormalig werknemer zich binnen vier weken (28 dagen) na zijn of haar ontslag ziekmeldt bij het UWV en geen uitkering of baan heeft. Je kunt ook zeggen: binnen vier weken nadat de ziektewetverzekering door ontslag is geëindigd. Het UWV beschouwt deze persoon dan alsnog als verzekerd voor de Ziektewet en zal de Ziektewetuitkering doorbelasten aan de voormalig werkgever door de gedifferentieerde premie te verhogen. Voor eigenrisicodragers voor de Ziektewet is eerder genoemde scenario helemaal vervelend. Zij worden volledig verantwoordelijk voor de Ziektewetuitkering van hun voormalig werknemer.

Degene die binnen vier weken na het einde van zijn verzekering ongeschikt tot werken wordt, heeft tegenover het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen aanspraak op ziekengeld alsof hij verzekerd was gebleven. Indien de verzekering berust op een dienstbetrekking als bedoeld in artikel 3 ontstaat de in de eerste zin bedoelde aanspraak op ziekengeld eerst na het eindigen van die dienstbetrekking.
Artikel 46 ZW

Ziek tijdens de WW

Nawerking geldt niet als een werknemer na zijn of haar ontslag een WW-uitkering krijgt en zich vanuit deze uitkering ziekmeldt. Tijdens de WW-uitkering wordt er namelijk premie betaald voor de Ziektewet. Wie een WW-uitkering ontvangt en zich bij het UWV ziekmeldt krijgt wel te maken met een wachttijd. Gedurende deze wachttijd van 13 weken loopt de WW-uitkering door. Na 13 weken – en na een medische beoordeling – wordt de WW-uitkering omgezet in een Ziektewetuitkering.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…