Artikel 46 van de Ziektewet zorgt ervoor dat de laatste werkgever verantwoordelijk kan worden gehouden voor de Ziektewetuitkering van een ex-werknemer. Dit noemen we nawerking. In deze blog geef ik uitleg.
Hoe zit het?
Er is sprake van nawerking als een voormalig werknemer zich binnen vier weken (28 dagen) na zijn of haar ontslag ziekmeldt bij het UWV en geen uitkering of baan heeft. Je kunt ook zeggen: binnen vier weken nadat de ziektewetverzekering door ontslag is geëindigd. Het UWV beschouwt deze persoon dan alsnog als verzekerd voor de Ziektewet en zal de Ziektewetuitkering doorbelasten aan de voormalig werkgever door de gedifferentieerde premie te verhogen. Voor eigenrisicodragers voor de Ziektewet is eerder genoemde scenario helemaal vervelend. Zij worden volledig verantwoordelijk voor de Ziektewetuitkering van hun voormalig werknemer.
Artikel 46 ZW
Ziek tijdens de WW
Nawerking geldt niet als een werknemer na zijn of haar ontslag een WW-uitkering krijgt en zich vanuit deze uitkering ziekmeldt. Tijdens de WW-uitkering wordt er namelijk premie betaald voor de Ziektewet. Wie een WW-uitkering ontvangt en zich bij het UWV ziekmeldt krijgt wel te maken met een wachttijd. Gedurende deze wachttijd van 13 weken loopt de WW-uitkering door. Na 13 weken – en na een medische beoordeling – wordt de WW-uitkering omgezet in een Ziektewetuitkering.