Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Vermijdende hechtingsstijl heeft invloed op sollicitatieproces
Vermijdende hechtingsstijl heeft invloed op sollicitatieproces

Kan het zijn dat een negatieve hechtingsstijl effect heeft op het sollicitatieproces? Met deze hypothese ging docent arbeids- en organisatiepsychologie Monique Leenders aan de slag. Uit haar onderzoek komt naar voren dat vooral de vermijdende hechtingsstijl invloed heeft op het sollicitatieproces van werkzoekenden.

Uitkomsten

Allereerst blijkt uit de studie dat mensen met een vermijdende hechtingsstijl minder de intentie hebben om met het solliciteren bezig te zijn. Ze zijn er ook minder van overtuigd dat ze over voldoende sollicitatievaardigheden beschikken om succesvol een sollicitatieproces te doorlopen. Zij lijken dus meer moeite te hebben met het sollicitatieproces. Het gevolg hiervan is dat ze te maken kunnen krijgen met een langere periode van werkloosheid. Voor de relatie vermijdende hechtingsstijl en sollicitatieactiviteiten werd een significant verband gevonden. Dit was niet het geval voor mensen met een angstige hechtingsstijl. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat angstig gehechte mensen negatieve stemmingen bij zichzelf proberen te vermijden door zo snel mogelijk een baan te vinden.

Methodologie

Aan de studie deden 180 mensen van een internationaal bedrijf mee. Zij hadden hun baan verloren als gevolg van een reorganisatie en gedeeltelijke sluiting en kregen een outplacementtraject aangeboden. De gemiddelde leeftijd van de participanten was 49 jaar.

Er werd gebruik gemaakt van de volgende sollicitatie-zoekvariabelen: job search intention, job search self-efficacy, job search self esteem en job search attitude. Daarnaast werden er variabelen gebruikt zoals bijvoorbeeld ‘Ik vind het makkelijk om deze persoon (vader, moeder, partner) te vertrouwen’ of ‘Ik heb een goed beeld van mijn sterke en zwakke punten die van belang zijn bij het zoeken naar werk’. Voor het onderzoeken van mogelijke relaties werd voor alle variabelen afzonderlijk een regressieanalyse uitgevoerd.

Bevestiging

De studie bevestigt eerdere studies die aantoonden dat er een significant verband is tussen job search self-efficacy, job search self esteem, job search attitude en job search intention (de intentie om werk te zoeken) (Van Hooft, Born, Taris, & Van der Flier 2005; Van Hooft, Born, Taris, & Van der Flier, 2006; Zikic & Saks, 2009).

Referenties:
Leenders, M., Buunk, A.P., Henkens, K. (2018). Attachment Avoidance and Attachment Anxiety as Individual Characteristics Affecting Job Search Behavior. Journal of Career Development, 1-15. DOI:10.1177/0894845318772091

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…