Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Vrouw met agorafobie wint in hoger beroep van UWV om taxivervoer naar werk
Vrouw met agorafobie wint in hoger beroep van UWV om taxivervoer naar werk

De Centrale Raad van Beroep heeft zich op 31 oktober uitgesproken over een zaak die speelde tussen een vrouw met agorafobie en angstklachten en het UWV. De vrouw heeft door haar angststoornis grote problemen met het verlaten van een voor haar veilige en vertrouwde omgeving. Ze voert tijdens haar procedure aan dat ze zich hierdoor niet kan verplaatsen en niet naar haar toekomstige werk kan, ook niet als er een taxi beschikbaar wordt gesteld.

Casus

De vrouw werkt in 2011 als schoonmaker maar meldt zich aan het eind van dat jaar ziek als gevolg van epilepsie. Het UWV stelt in 2014 vast dat ze geen recht heeft op een WIA-uitkering. Ze is volgens de arbeidsdeskundige in staat om meer dan 65% van haar oude loon te verdienen. Wel geeft de verzekeringsarts aan dat de vrouw beperkt is als het om vervoer gaat en dat ze hiervoor aangewezen is op de hulp van anderen. De vrouw tekent bezwaar en beroep aan maar wordt in beide gevallen in het ongelijk gesteld. Hierna gaat ze in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep en stelt dat ze tijdens een zitting dat zij niet in staat is tot woon-werkverkeer omdat zij daarvoor een vertrouwd persoon nodig heeft, te weten haar partner of haar zoon. Ze vindt dat ze de door de arbeidsdeskundige van het UWV vastgestelde functies niet kan vervullen omdat ze door een vertrouwd persoon begeleid moet worden naar haar werk.

Het UWV stelt zich op het punt dat de vrouw het vermogen zou moeten hebben om zichzelf met een taxi te kunnen verplaatsen, waarbij van direct omgevende familie in redelijkheid kan worden verlangd dat ze de eerste dagen meegaan om te wennen. Na enkele dagen gewenning zou de vrouw in staat moeten zijn om zelfstandig met de taxi te reizen.

Tussenuitspraak

Vorig jaar heeft de Raad zich over de zaak uitgesproken in de vorm van een tussenuitspraak. De Raad vond dat deze vorm van taxivervoer niet voldoet aan de beperking die de vrouw volgens het UWV heeft op het gebied van woon-werkvervoer. Zo is er bijvoorbeeld geen oplossing gevonden voor het feit dat de vrouw buiten de deur een vertrouwd persoon in haar nabijheid nodig heeft. Daarnaast stelde de Raad dat de motivatie van het UWV gebrekkig is. Samengevat: van de vrouw kan niet worden verlangd dat zij met een taxi van en naar haar werk reist.

Na de tussenuitspraak hebben de verzekeringsartsen van het UWV een nieuwe beoordeling en voorstel gedaan. Als oplossing is aangevoerd dat de vrouw zich kan laten vervoeren door een taxibedrijf dat beschikt over een klein aantal chauffeurs. Hierdoor zou ze kunnen wennen aan deze personen. Ter zitting heeft de vrouw herhaald dat zij nog altijd niet in staat is tot woon-werkvervoer door middel van taxivervoer, omdat zij een vertrouwd persoon (zoals haar partner of zoon) nodig heeft als ze naar buiten gaat. Naar haar oordeel onderschat het UWV haar medische omstandigheden. Daarnaast stelt ze dat haar partner en haar zoon niet in de gelegenheid zijn haar in een taxi naar het werk te begeleiden vanwege hun werk en school.

Centrale Raad van Beroep

De Raad toont zich gevoelig voor deze argumentatie en kan zich na beraad nog steeds niet vinden in de oplossing van het UWV. Zij stelt dat het UWV nog steeds onvoldoende motiveert dat taxivervoer voor de vrouw een adequate vervoersvoorziening is, die past binnen de aangenomen beperking. Ook als ervan uit wordt gegaan dat vertrouwde personen haar een paar dagen kunnen begeleiden en dat het mogelijk is een taxibedrijf te vinden dat beschikt over een klein aantal oproepbare chauffeurs, dan nog valt niet in te zien dat op deze manier taxichauffeurs binnen een niet te lang tijdstraject voor de vrouw vertrouwde personen worden. Kortom: een kleine groep van chauffeurs betekent niet automatisch dat deze chauffeurs als vertrouwd kunnen worden aangemerkt.

Dit zorgt ervoor dat de vrouw dit hoger beroep wint. Het UWV moet een nieuw voorstel doen en rekening houden met deze uitspraak.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…