Het is iets langer dan drie jaar terug dat de Wet Werk en Zekerheid van kracht werd. De goedbedoelde wet van Lodewijk Asscher (PvdA) blijkt voor werkgevers wat minder prettig te hebben uitgepakt. Dit is duidelijk geworden na een onderzoek van de Erasmus School of Law.
Ondanks dat er in de afgelopen drie jaar zo’n 25% minder ontbindingsverzoeken werden behandeld door zowel het UWV als door kantonrechters is het aantal afwijzingen van ontbindingsverzoeken de afgelopen drie jaar vier keer zo hoog.
Rechters lijken sinds 2015 kritischer te zijn geworden en wijzen sinds de WWZ meer ontbindingsverzoeken af.Het was de bedoeling dat de WWZ ontslag eenvoudiger en goedkoper zou maken. In de praktijk blijkt dit niet het geval te zijn. Ontbindingszaken duren vaak langer (mede door de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan wat voor de WWZ niet kon) en zijn, afgaande op gepubliceerde rechtspraak, duurder geworden. Er is een flinke groei in het aantal door de rechter bekrachtigde vergoedingen en de hoogte hiervan, die gemiddeld verdubbelden.