Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Hoe zit het nu precies met de billijke vergoeding?
Hoe zit het nu precies met de billijke vergoeding?

Met het intreden van de Wet Werk en Zekerheid in 2015 hebben werknemers die uit dienst gaan naast de verplichte transitievergoeding in sommige gevallen ook recht op een billijke vergoeding. Deze billijke vergoeding wordt in principe alleen door kantonrechters toegewezen als een arbeidsovereenkomst wordt ontbonden als direct gevolg van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten aan de kant van de werkgever.

Hierbij kun je denken aan het niet opvolgen van adviezen van een bedrijfsarts waardoor iemands gezondheid achteruit gaat, een ernstig verziekte werksituatie als gevolg van pesten, discriminatie of seksueel overschrijdend gedrag of het niet bijdragen aan de verbetering van iemands functioneren maar bewust aansturen op verstoring van de werkrelatie.

Ook kan er aanspraak gemaakt worden op de billijke vergoeding als de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd zonder de wettelijke regels toe te passen (artikel 7: 681 BW).

Arbeidsrechtjuristen spreken over het punitief karakter van de billijke vergoeding, oftewel: de billijke vergoeding is vooral bedoeld als straf voor de werkgever.

Aantallen

Sinds 2015 zijn er 220 ontbindingszaken voor de rechter gekomen en werd er in totaal 162 keer een billijke vergoeding gevorderd. Uit onderzoek van juristenplatform Mr. online blijkt dat de vergoeding in ongeveer een kwart van de gevallen werd toegewezen. Uit hetzelfde onderzoek wordt ook duidelijk dat rechters veel kritischer omgaan met gevorderde billijke vergoedingen. Deze worden meer beperkt dan in de tijd voor de WWZ.

Bedragen

De wetgever heeft geen bedragen vastgesteld die rechters moeten opvolgen. De kantonrechter bepaalt dus zelf de hoogte van de billijke vergoeding. Wel moet de vergoeding in relatie staan tot het ernstig verwijtbare handelen of nalaten van de werkgever. De bedragen die de afgelopen jaren zijn toegewezen verschillen in hoogte, variërend van €2.000 tot recentelijk €628.000.

Billijke vergoeding eisen

Wil je een billijke vergoeding van je werkgever eisen? Dan is het belangrijk dat de ontslagprocedure die je werkgever heeft opgestart via de rechter loopt. Je kunt in je verweerschrift aangeven dat je aanspraak wilt maken op een billijke vergoeding. Loopt de ontslagprocedure via UWV? Dan kun je tot twee maanden – gerekend vanaf het moment dat de arbeidsovereenkomst is geëindigd – een verzoekschrift bij de kantonrechter indienen. Je kunt geen billijke vergoeding claimen bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst.

Een ervaren arbeidsrechtjurist kan je hier meer advies over geven.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…