Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Gerechtshof houdt ontslag op staande voet voor zieke werknemer die niet meewerkte aan re-integratie in stand
Gerechtshof houdt ontslag op staande voet voor zieke werknemer die niet meewerkte aan re-integratie in stand

Bij ziekte heeft niet alleen de werkgever verplichtingen met betrekking tot re-integratie, ook de zieke werknemer heeft plichten die duidelijk zijn beschreven in het zevende boek van het Burgerlijk Wetboek. Een medewerker die zijn of haar re-integratie dan ook belemmert schiet zichzelf juridisch gezien in eigen voet. Dit bleek onlangs weer tijdens een zaak waarbij een werkgever een zieke werknemer op staande voet ontsloeg omdat de vrouw niet meewerkte aan haar re-integratie door niet op afspraken te verschijnen.

De zaak die zich afspeelde bij gerechtshof Arnhem-Leeuwarden draaide om een werknemer, in dienst als verzorgende, die zich met lichamelijke en psychische klachten enkele keren had ziekgemeld. Daarnaast speelde er een arbeidsconflict. De vrouw verscheen om verschillende redenen vervolgens niet op afspraken die betrekking hadden op haar re-integratie. De ene keer omdat ze geen auto mocht rijden of omdat ze niemand had die haar kon brengen, de andere keer omdat ze zich wilde laten bijstaan door iemand die een toegangsverbod bij de organisatie had. Ook het UWV moest zich er mee bemoeien en stelde vast dat de vrouw onvoldoende meewerkt aan haar re-integratie. De spanningen in deze zaak liepen vervolgens snel op met escalatie als gevolg.

Als de vrouw zich vervolgens niet meldt voor een gesprek bij Arbo-Unie is het klaar voor de werkgever. De vrouw wordt op staande voet ontslagen nadat ze in een eerder stadium een waarschuwing had gekregen en de loonbetaling was opgeschort. De werknemer laat het er niet bij zitten en start een procedure tegen haar inmiddels ex-werkgever met als inzet: het opheffen van het ontslag, het kunnen hervatten van haar werk en nabetaling van loon. Dit bleek tevergeefs. De kantonrechter ziet geen reden om de vrouw in het gelijk te stellen, de werkgever heeft immers goed gehandeld. Ook in het hoger beroep haalt de verzorgende bakzeil: het gerechtshof houdt het vonnis van de kantonrechter in stand.

De zaak kent een tragisch einde voor de 60-jarige vrouw. Ze is verwijtbaar werkloos en heeft hierdoor dus geen recht op een WW-uitkering en krijgt geen transitievergoeding uitbetaald.

Niet meewerken aan je re-integratie kan dus grote gevolgen hebben! Heb je een soortgelijke situatie, schakel dan altijd een arbeidsrechtjurist in zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Beschikking: ECLI:NL:GHARL:2017:7918

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…